Doei Citrix, Hallo Citrix!

Doei Citrix, Hallo Citrix!

Bij klanten horen we vaak “wij willen eigenlijk van Citrix af”. We willen meer doen met laptops en al onze applicaties worden SaaS. En daar past Citrix niet meer bij. In deze blog staan we stil bij wat we precies bedoelen met afscheid nemen van Citrix. En waarom je eigenlijk helemaal niet van Citrix af wilt.

Wist je dat vanaf 2018 Citrix een Cloud first bedrijf is gericht op het aanbieden van één uniforme werkplek?”

Het woord “Citrix”

Citrix is al jarenlang de marktleider van de thuis en thin-client werkplek (Published Desktop). Citrix doet dit door middel van Virtual Apps and Desktops (XenApp & XenDesktop) in combinatie met Citrix ADC (Netscaler). Maar veel bedrijven vinden deze manier van werken niet meer passen in 2020 (en de staat van de wereld). Gebruikers willen liever flexibel kunnen werken op laptops (CYOD/BYOD) waar en wanneer dan ook. Gebruikers willen werken hoe zij dat fijn vinden en de kracht van het eigen device gebruiken en niet gehinderd zijn door IT. Een XenApp Published Desktop omgeving openen op een Windows 10 laptop voelt niet fijn voor een eindgebruiker. Gebruikers hebben een remote desktop en start menu en een lokale desktop en start menu. Zij voelen zich niet krachtiger door IT. De meeste bedrijven zeggen hierdoor: “Wij willen van Citrix af”. Maar bedoelen eigenlijk: wij willen van een remote published desktop af. Er zijn zelfs bedrijven die niet Citrix gebruiken voor de published desktop maar Microsoft RDS/ WVD of VMware Horizon en die toch zeggen dat ze van Citrix af willen. Het woord “Citrix” staat dus bijna synoniem voor de published desktop werkplek. Is dit terecht?

“Wist je dat 98% van de Fortune 500 bedrijven Citrix gebruikt?”

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Citrix Workspace?

Citrix heeft in 2017 Citrix Cloud gelanceerd. In eerste instantie gaf dit de mogelijkheid om de Citrix XenApp & XenDeskop (CVAD) backend af te nemen als een dienst van Citrix. Maar anno 2020 is Citrix Cloud iets totaal anders geworden. Citrix Cloud draait om de Citrix Workspace. Citrix Workspace is een intelligent werkplekportaal waarin de eindgebruiker centraal staat. Het geeft direct toegang tot alle bedrijfsbronnen en biedt slimme self-service en efficiëntie. Wat kan Citrix Workspace portaal dan allemaal:

  • Toegang tot SaaS-applicaties met SSO (single sign on)
  • Toegang tot (interne) Web-Applicaties met SSO
  • Installeren en opstarten van lokale applicatie
  • Toegang tot published legacy applicaties
  • Toegang tot published desktops
  • Toegang tot interne file server data
  • Toegang tot cloud data (OneDrive, Teams, ShareFile, Dropbox, etc..)
  • Toegang tot slimme acties/koppelingen en de Activity Feed
  • Universeel zoeken door data en applicaties heen

Citrix Workspace

Zoals je kunt lezen kan dit portaal veel. En het mooiste is dat al deze diensten uniform worden aangeboden. De eindgebruiker weet niet of er een lokale, published of SaaS-applicatie wordt gestart. De eindgebruiker kan gewoon werken en hoeft hier ook niet over na te denken. Een unieke feature van Citrix Workspace is de Activity Feed en slimme acties (MicroApps Services). Hiermee krijgen gebruikers notificaties uit applicaties te zien en kunnen er direct acties op worden ondernomen. Denk bijv. aan het goedkeuren van een declaratie of rechten op een applicatie uitdelen. Onder de acties knop kunnen gebruikers slimme acties uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn het aanmaken van een Topdesk ticket of zelf het on-boarden van een nieuwe medewerker starten.

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Topdesk integratie voor gemeente Hollands Kroon direct in de werkplek.

Wat heb ik aan Citrix Workspace?

Veel bedrijven komen erachter dat er toch meer legacy applicaties (Windows-applicaties) in de organisatie zijn dan gedacht. En zeker legacy applicaties met een database koppeling vormen een grote uitdaging. Je wilt natuurlijk niet een database koppeling openzetten over een VPN heen naar een laptop (BYOD/CYOD). Daarnaast zoeken veel bedrijven een manier om veilig en duidelijk alle nieuwe SaaS-applicaties met SSO (Single Sign On) aan te bieden. Deze problemen zijn zeer makkelijk op te lossen met het nieuwe Citrix. Citrix Workspace is juist bedoeld voor BYOD en CYOD-wereld. En gebruik je toch alleen maar SaaS-applicaties dan kun je flink besparen op de licentiekosten van Citrix Workspace. Deze heeft namelijk meerdere smaken en start al bij 2 euro per gebruiker per maand. Daarnaast, wie wilt er niet efficiënter werken met slimme acties en notificaties?

Is jouw bedrijf ook klaar om door te groeien naar een uniform werkplekportaal met intelligente acties en koppelingen? En is de organisatie helemaal klaar met de published desktop (oud Citrix) werkplek? Wij vertellen je graag over onze Mission One propositie. Mail naar chris.twiest@rawworks.nl of bel +31 (0) 850185167.

Citrix vindt ook dat bij het nieuwe Citrix een nieuw logo en huisstijl hoort. Kom meer te weten op www.citrix.com

Deel deze post

Meer van dit

RawWorks behaalt Microsoft Competentie Data & AI en versterkt haar positie in AI

5 jaar RawWorks: van Startup naar Leider in Digitale Oplossingen

Play Video
Play Video
Play Video

Pop up

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.