RAW HomeLabs!

Waarom een HomeLab?

De huidige situatie met COVID-19 heeft iedereen mee te maken. Je zit veel thuis en de studie centra zitten dicht of zijn remote. Tegenwoordig kost een gemiddelde Install, Configure, Manage training al snel 3000 euro voor 5 dagen en uit de praktijk blijkt dan dat je 20 tot 40% echt wat geleerd hebt maar niet genoeg om een examen af te nemen.

Wat nu? Een HomeLab kan hier een ideaal leer middel zijn. Waar een cursus best veel geld kost, kost een homelab een stuk minder! Plus dat je niet na 5 dagen bent “uitgeleerd” maar met een HomeLab zeker 5 jaar kan studeren, testen, upgraden en zonder nare bij effecten ook virtueel stuk maken 🙂 Om een mooi citaat toe te voegen: “I have not failed. I have found 10,000 ways that don’t work.” — Thomas Edison

De RAW Labs

Onze HomeLabs bestaan uit setjes van 3 Intel NUC machines met elk 64GB aan ram. Zie hier onder de kit list. De lijst hier onder is per node en je kunt ook starten met een node maar als je zaken wilt testen als VMware vSAN dan heb je er minimaal 3 nodig om er goed mee te kunnen testen. Zie hier onder het lijstje via Tweakers.net en waar je zo door kunt klikken. Let dat de prijs is op moment van schrijven van de blog en dus kan varieren. Let op dat als je met vSAN aan de slag wilt je het geen Samsung SSD’s moet gebruiken. Deze lijken een probleem te hebben met de SSD chipset, NUC10 en VMware drivers. De Kingston KC600 werken prima!

ProductPrijsSubtotaal
Startech.com USB 3.0 naar Gigabit Ethernet Netwerkadapter€ 21,62€ 21,62
Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH € 335,-€ 335,-
2x Team Group Elite TED432G2666C19-S01€ 99,99€ 199,98
Crucial BX500 120GBSolid state drives€ 21,-€ 21,-
Gigabyte NVMe SSD 512GB€ 62,48€ 62,48
Kingston KC600€ 88,66€ 88,66
LogiLink HardDisk enclosure 2,5 Inch S-ATA USB 3.0€ 8,25€ 8,25
 Totaal€ 736,99
Kit List

Waarom deze hardware?

Intel NUC’s zijn klein, zijn er in veel variaties en voorop, ze verbruiken niet veel stroom! De versie met de Intel i5 zit er mooi in het midden. 4 cores met hyperthreading (8) en mogelijkheid tot 64GB aan geheugen is wat ons betreft dit de mooie middenweg. Er zit een NVME schijf in van 512GB, SSD van 1TB welke samen te gebruiken zijn als vSAN diskgroup.

Om VMware ESXi te installeren gebruiken we een USB SSD van 120GB. Niet een USB stick want deze sneuvelen nogal snel onder de vele schrijf acties. Ja een usb stick is wel goedkoper maar in de praktijk over de jaren zien we dat deze hier voor niet geschikt zijn. Daarnaast zijn de partitie tabellen veranderd met vSphere 7 en is een 120GB SSD een betere keuze. Een USB netwerk adapter is handig zodat je 2 uplinks hebt en aan de slag kan met dvSwitches. De driver voor deze netwerk adapters vind je hier.

 

Deze GEN 10 NUC’s zijn volledig uit te doos werkend met VMware vSphere 7.0 U1. Alleen de USB netwerk adapter heeft een driver nodig. Deze kun je achteraf laden met SSH of toevoegen aan het installatie image.

 

 

Waar op te letten tijdens installatie van ESXi?

 

Zorg ervoor dat de NUC’s de laatste bios hebben. Verder zijn er aantal instellingen die in het bios aangepast dienen te worden. Zaken als Bluetooth, Audio, Wifi kunnen allemaal uitgeschakeld worden. De video adapter kun je zetten op 32MB. Verder is het uitschakelen van SecureBoot en TPM een aanrader. Scheelt weer wat meldingen in het vSphere console.

Zorg er ook voor dat je ESXi installeert op de USB SSD schijf. Verder is het een eitje als je de juiste versie gebruikt. VMware vSphere Hypervisor (ESXi) 7.0U1. Je kunt ook uiteraard WIndows server erop zetten en HyperV gebruiken of andere open source hypervisor als ProxMox.

Laat het studeren en leren maar beginnen!

Voor vragen over deze kit of wil je hulp bij het samen stellen van een eigen HomeLab kun je contact opnemen met Laurens van Duijn, Technology Evangelist VMware. Wij helpen je graag verder!

Deel deze post

Meer van dit

RawWorks behaalt Microsoft Competentie Data & AI en versterkt haar positie in AI

5 jaar RawWorks: van Startup naar Leider in Digitale Oplossingen

Play Video
Play Video
Play Video

Pop up

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.