Kosten verlagen op (huur)verbindingen?

Vrijwel alle grote bedrijven hebben meerdere vestigingen en huren tussen deze locaties en de centrale (datacenter) locaties bandbreedte van serviceproviders. Deze verbindingen vallen onder de algemene noemer Wide Area Network (WAN), en kunnen bestaan uit eVPN diensten, gehuurde Laag 2 of Laag 3 diensten, Dark Fiber verbindingen of internet-toegang. Vaak zijn dit forse eenmalige en maandelijks terugkerende kosten. In deze blog wil ik 4 heel diverse manieren bespreken om hierop te besparen.

1) Software Defined Wide Area Network (SD-WAN) 

Simpel gezegd wordt er een veilige verbinding gemaakt over een of meerdere internet-lijnen. De software zorgt voor een goede verbinding en kan meerdere internetverbindingen combineren, zodat uitval van 1 internetverbinding niet tot problemen hoeft te leiden. Daarnaast kan SD-WAN software de data beveiligen (met behulp van encryptie) zodat je niet bang hoeft te zijn om je data over internet te versturen. Gartner voorspelt een verdrievoudiging van de omzet op basis van SD-WAN in de periode 2017 – 2020.  Andere onderzoeken inclusief IDC  voorspellen dat 50% van alle enterprises in 2020 SD-WAN overweegt. Niet voor niets spelen alle grote merken (Zoals Cisco, Fortinet, Silver Peak, VMWare VeloCloud en Aryaka) hierop in, en bieden deze oplossing. 

2) Bidirectionele optics (BiDi’s)
Een optische netwerkverbinding heeft een zendende (transmit, TX) en ontvangende (Receive, RX) kant. Traditioneel zend een optische module over 1 glasvezel en ontvangt over een andere glasvezel, die samen in 1 glasvezelpaar zitten. Bij veel netwerkspecialisten is echter nog onbekend dat er ook modules bestaan die zenden en ontvangen over 1 glasvezel, zodat je over een glasvezelpaar 2 verbindingen kunt realiseren. Deze Bidirectionele optics (BiDi’s) bestaan zowel voor de korte als lange afstand (60 km) en kunnen de kosten flink terugdringen als je meerdere verbindingen op deze manier kunt combineren. Uiteraard werkt deze oplossing uitsluitend bij eigen glasvezelverbindingen of Dark Fiber. 

3) CWDM en DWDM (Conventional of Dense Wavelength Division Multiplexing)
Serviceprovider technieken zoals CWDM en DWDM komen binnen bereik voor MKB en Enterprise. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar er is hele eenvoudige (en goedkope) passieve apparatuur beschikbaar die meerdere kleuren licht over 1 glasvezel verbinding stuurt, en deze aan de andere kant weer uitsplitst. Dit werkt met behulp van prisma’s. Deze oplossingen werken tot extreem lange afstanden en bieden daarnaast allerlei extra opties, zoals volledige encryptie van de data. Hiermee is ook het risico van fiber tapping uitgesloten. Uiteraard werkt deze oplossing uitsluitend bij eigen glasvezelverbindingen of Dark Fiber. Deze optical networking oplossingen zijn al sinds vele jaren toegepast bij Serviceproviders, maar zijn gedaald in prijs en hierdoor nu ook binnen bereik van (grote) MKB en enterprise klanten gekomen. Cisco, Ciena, Huawei en Nokia staan al jaren als top spelers in deze markt bekend. 

4) Controle van je behoeftes en het aanbod in de markt

Deze vierde oplossing is misschien wel de eenvoudigste. Er is de laatste jaren forse prijserosie op het aanbod van (breedband) verbindingen en door verschillende providers te vergelijken, kan vaak bespaard worden. Of door de gebruikte bandbreedte in de praktijk te monitoren en te bepalen of het afgesloten abbonnement misschien te ruim (en te duur) is voor de behoefte. 


Conclusie
In de praktijk kom ik veel bij bedrijven die eenvoudig kunnen besparen op de WAN verbindingen. Wilt u ook sparren over bovenstaande oplossingen? Neem even contact met ons op!

Deel deze post

Meer van dit

RawWorks behaalt Microsoft Competentie Data & AI en versterkt haar positie in AI

5 jaar RawWorks: van Startup naar Leider in Digitale Oplossingen

Play Video
Play Video
Play Video

Pop up

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.